Welkom
op
www.mariusbroos.nl

 
 
Dé website met veel plaatjes en informatie over treinen en trams, spoor- en tramwegen, lokale en regionale geschiedenis in en om Roosendaal, in het nabije en verre verleden. © 2024 Marius Broos, Roosendaal, e-mail via info@mariusbroos.nl
 
 
Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, door middel van kopie, op digitale of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van auteur en/of webmaster. Er kunnen geen rechten van welke aard dan ook worden ontleend aan de inhoud. Deze website is SSL-beveiligd.
 
 
Dienstregeling: Sinds 25 maart 2024 rijdt de nachttrein Brussel – Amsterdam – Berlijn door naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Onderweg stopt de trein in het romantische Dresden, het spectaculaire natuurgebied Saksisch Zwitserland en in het prachtige dal van de Elbe. De foto is gemaakt op 29 mei 2024 te Nispen. Zie ook rubriek: Spoorwegen 2022-2024.
 
 
Tot voor enkele jaren geleden moest je voor locomotieven en treinen van de Bern-Lötschberg-Simplon-Bahn (BLS) in Zwitserland zijn, tegenwoordig kun je haar rollend materieel ook in Wouw en Roosendaal voorbij zien rijden. Europa wordt dan ook steeds kleiner...!
 
 
Zondag 18 december 2022 was het vermoedelijk weer voor vele jaren de laatste schaatsdag op het Stappersven in de Kalmthoutse Heide. In slechts drie dagen lang kreeg het ijs voldoende draagkracht om een menigte schaatsliefhebbers op de been te houden.
Zie ook andere items over de Kalmthoutse Heide in de rubriek 'Over de grens'. (Enkele foto's aangevuld op 2 juni 2023)
 
 
In het personeelsblad 'Spoor' van de NMBS verscheen in 1960 een artikel over 'Suske' in Essen. U kunt dit bewerkte en aangevulde stukje lezen door de link https://www.mariusbroos.nl/Suske.pdf aan te klikken of in uw browser te kopieren (update 26 mei 2024).
 
23-07-2024 Update 'Het Bels Lijntje' (meer dan 150 plaatjes en bijschriften)
Verder zijn aanvullingen geplaatst op:
Gastelsveer - Kruisland
Gastelsveer - Stampersgat
 
N I E U W op 1 april 2024. De beelden van Jo Uiterwaal op en bij het stationsgebouw, 1949. Met aandacht voor het sectieltegelwerk op de voorgevel uit 1907. Klik op: Versieringen stationsgebouw 1907-2015 (inclusief interieur wachtkamers)
Update op 14 april 2024. Een kort overzicht van de wachtkamers in station Roosendaal. Wachtkamers Roosendaal 1854-2010
 
N I E U W op 21 maart 2024. Het item Stationsplein Roosendaal 1948-1970 is toegevoegd. Update op 29 maart 2024.
 
N I E U W op 13 maart 2024. Het item Stationsplein Roosendaal 1907-1948' is sterk gewijzigd en aangevuld.
 
N I E U W op 7 maart 2024. Nu eens geen trein, tram of stationsgebouw, maar een stukje geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog op het spoor in Nispen. Dit artikel is te lezen via onderstaande link:
'Vluchtelingen op het 'koetzak'-spoor. Een toevluchtsoord voor spoorwegpersoneel in Nispen, 1914-1915'
 
N I E U W - UPDATE op 6 maart 2024 in 'ROOSENDAAL - Postvervoer 1907-1996 (flinke uitbreiding met plaatjes)
 
N I E U W - UPDATE op 24 februari 2024 in 'ROOSENDAAL'- Het 'Hotel des Pays Bas'
N I E U W - UPDATE op 23 februari 2024 in 'ROOSENDAAL' - Bij het viaduct (LIGA)
N I E U W - UPDATE op 22 februari 2024 in 'ROOSENDAAL' - De spoorwegovergang 'De Schuiven'
N I E U W - UPDATE op 6 maart 2024 in 'ROOSENDAAL' - Badhuisstraat en 'het spoor'
Een geschiedenis in woord en beeld (80 plaatjes) van de bebouwing en de buurt langs Badhuisstraat en Boulevard Antverpia, zelfs met een foto van het vliegtuig van 'Pinneke Busch' dat hier nooit heeft gevlogen...!
 
N I E U W - UPDATE op 14 februari 2024 in 'OVER DE GRENS' - Op de Kalmthoutse Heide (3) met 15 foto's van 12 februari 2024
N I E U W - UPDATE op 14 februari 2024 in 'ROOSENDAAL' - Splitsing Roosendaal Zuid met 20 foto's in augustus 1984
N I E U W - UPDATE op 4 januari 2024 in 'OVER DE GRENS' - Lijn 12 in oude ansichten
N I E U W - UPDATE op 4 januari 2024 in 'OVER DE GRENS' - Van Ekeren naar 'Moeder Mie'
Een korte geschiedenis van de stoomtram tussen Ekeren (station EB), Sint-Mariaburg en Brasschaat (café' Moeder Mie', 1905-1914
 
N I E U W op 7 april 2023: Een stukje bedrijfsgeschiedenis over de elektriciteitscentrale uit 1907 op het station Roosendaal
van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen - https://www.mariusbroos.nl/Elektriciteitscentrale.pdf
 
TRAMWEGEN in WEST-BRABANT en NOORDERKEMPEN
 
Wuustwezel - Maria ter Heide , Blauwhoef - Lillo Fort , Stampersgat-Willemstad , Zundert-Wernhout , Rijsbergen ZNSM-EBN , Haansberg-Etten-Vaartkant , Vaartkant-Leurse Haven , Zeebad 'De Duintjes' , Gastelsveer-Oudenbosch , Steenbergen-Halsteren ,
Oudenbosch-Hoeven-Haansberg , Wuustwezel-Maria ter Heide , Brecht-Maria ter Heide , Ekeren (Markt)-Hoevenen-Blauwhoef ,
Merksem (IJskelder)-Ekeren-Berendrecht, Stelplaats Blauwhoef-Lillo , Wilmarsdonk-Oorderen-Kruisschanssluis ,
'Santvliet Tol'-Hoogerheide , Rijsbergen-Meersel-Dreef-Hoogstraten , Gastelsveer-Kruisland , en vele anderen.....
 
Regelmatig zijn er aanvullingen of wijzigingen in teksten en plaatjes in 37 trajectdelen met inmiddels circa 1850 plaatjes in West-Brabant (Breda t/m Tholen en Willemstad t/m Zundert) en de Noorderkempen (Wuustwezel t/m Lillo en Antwerpen t/m Zandvliet).
Laatste aanvulling en/of wijziging op 03-05-2024 (Ossendrecht - Hoogerheide - Bergen op Zoom) met dank aan oplettende lezers).
 
 
Kruispunt Blauwhoef. Een elektrisch motorrijtuig met bijwagen van de NMVB komt, ingetuigd als 'Lijn 77', van Zandvliet en rijdt naar Antwerpen. Deze lijn werd opgeheven per 5 november 1960.
 
In de jaren 2021 tot en met 2023 heb ik mij toegelegd tot in het kaart brengen van alle tramwegen in regio's West Brabant (tussen Willemstad - Oud Gastel - Breda - Wuustwezel - Ossendrecht - Bergen op Zoom - Steenbergen - Willemstad) en de Noorderkempen (tussen Wuustwezel - Brecht - Antwerpen - Lillo-Fort - Zandvliet - Putte - Kapellen - Brasschaat - Wuustwezel).
 
 
Vanaf 10 juli 2022 stond het deel ABT Bergen op Zoom-Tholen (2) online. Dat behandelt het ABT-traject vanaf Bergen op Zoom Noord tot aan de veersteiger, kort voor 'De Eendracht'. Op 3 augustus 2022 zijn weer twee nieuwe delen online geplaatst. Dat zijn vanwege de flinke hoeveelheid informatie en foto's: Over De Eendracht naar Tholen en Over De Eendracht naar Brabant met veel aandacht voor de aanleg en teloorgang van de brug en het 'tramstation' in Tholen (Stad).
 
 
In de rubriek 'Tramwegen' zijn in 2023 alle trajectdelen van de 'Zuid-Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij' (ZNSM), inclusief Rijsbergen - Hoogstraten (eigendom van EBN) in woord en beeld gebracht. Zie bijvoorbeeld: Roosendaal-Gastelsveer
 
De restauratie van de halve dijkcoupure van de ZNSM uit 1892 op Kruislands grondgebied is een feit. In de stromende regen werd op vrijdag 20 oktober 2023 met een feestelijk tintje het werk afgerond. Een tiental meters rails in smalspoor 1067 mm en een bank voor passerende voetgangers en fietsers maakt de halve dijkcoupure onder de bomen tot een aangenaam plekje voor de toerist. Zie ook het hele trajectgedeelte: Gastelsveer-Kruisland
 
 
N I E U W op 6 augustus 2023: Een ansichtkaart uit Bergen op Zoom met de tekst van Marie Touw levert na enig onderzoek een aardig verhaal op. Zie: Een 'petite histoire'
 
 
N I E U W op 30 maart 2023. Nu eens geen trein, tram of stationsgebouw, maar een stukje sociale geschiedenis over Henriette Roland Holst, destijds eigenaresse van het landgoed Buissche Heide, en in de jaren 1920-1930 zeer actief in de communistische wereld tot in Rusland toe. Naast een nieuwe rubriek met beelden van haar fraaie landgoed nabij Achtmaal (onder Zundert) is er over haar leven een artikel te lezen via de link: https://www.mariusbroos.nl/Henriette Roland Holst.pdf
 
 
N I E U W op 7 april 2023: Een stuk bedrijfsgeschiedenis over de elektriciteitscentrale uit 1907 van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen op het station Roosendaal. Het artikel is te lezen via de link: https://www.mariusbroos.nl/Elektriciteitscentrale.pdf
 
N I E U W op 20 augustus 2023: Een reportage van het oude stuk Rijksweg tussen Zegge en Seppe met de afbraak van alle bebouwing in woord en beeld. Zie: Van Zegge naar Seppe.
 
 
N I E U W in 2022: De rubrieken station Oudenbosch en station Zevenbergen kregen een flinke uitbreiding en onderhoudsbeurt. Twee dagen later was het de beurt aan het station Seppe
Het stationsgebouw Oudenbosch met een passerende goederentrein van de 'Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij', 1910.
 
N I E U W in 2022: 'Het Hotel des Pays-Bas'. Een gebouw met een bewogen verleden. Dit artikel behandelt de geschiedenis van het eerste hotel bij het Roosendaalse spoorwegstation uit 1854, via de link: https://www.mariusbroos.nl/Het Hotel des Pays-Bas.pdf
 
 
N I E U W in 2021 (2e helft):
In de rubriek 'Spoorwegen' is het item 'NMBS (1975-1978)' met plaatjes uit die jaren gesplitst in twee delen: NMBS (1975-1976) en NMBS (1977-1978). Hoewel misschien niet zo bijster interessant, is het toch leuk om te kijken naar afbeeldingen van bijna vijftig jaar geleden, toen het fotograferen voor veel mensen nog geen alledaagse bezigheid was. Verder is in de rubriek 'Spoorwegen' het item NMBS (1977-1980) in kleur te bekijken en telt het item Een reisje van Roosendaal naar Antwerpen (in de jaren zeventig) nog meer opnamen uit die jaren tussen Sint-Mariaburg en Ekeren.
N I E U W in 2021: Alexisbad. In de rubriek 'Uit Duitsland' werd op 22 mei 1978 een bezoek gebracht aan het knooppunt van de smalsporige 'Selketalbahn' aan de noordelijke rand van het Harzgebergte in de toenmalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).
N I E U W in 2021: Stoom in sneeuw 'im Harz'. In de rubriek 'Uit Duitsland' werd in februari 1979 een bezoek gebracht aan de Harz. Dat liet een winters landschap zien, terwijl de treindienst op de 'Selketalbahn' en de 'Harzquerbahn' onder alle weersomstandigheden overeind bleef.
N I E U W in 2021: Een dagje in Lingen (Ems) In de rubriek 'Uit Duitsland' werd een bezoek gebracht aan Lingen (Ems). In de reportage zijn alle plaatjes opgenomen, die ik op 21 augustus 1976 heb gemaakt in Lingen (Ems), rijp en groen, dit om een indruk te geven wat er op die dag vanaf ongeveer half elf 's morgens tot in de vroege avond langs kwam op een mooie zomerdag. En dat met vertrek in de vroege ochtend vanuit Roosendaal met de trein en 's avonds heel laat weer terug.
N I E U W in 2021: Het Zeebad 'De Duintjes' bij Woensdrecht, waar in 1933 in het hoogseizoen een aantal treinen per dag tussen Roosendaal en Vlissingen even stopten.
N I E U W in 2021: Bezoek aan Achterhoek: In de rubriek 'Spoorwegen' wordt een bezoek gebracht aan de Achterhoek. Pendelend met een achtdaags netabonnement werd in juli 1976 een aantal stationsgebouwen, alsmede DE-1'en en DE-2'en in beeld gebracht. De kruising in Goor vormde het hoogtepunt.
N I E U W in 2021: Bezoek aan Oss en Ravenstein: In de rubriek 'Spoorwegen' wordt een bezoek gebracht aan Oss en Ravenstein. Pendelend met een achtdaagse netkaart werden in juli 1981 een paar bordesseinen, het seinhuis in Oss en wat ouder materieel in beeld gebracht. Het mat '46-stel 705 bij een bordes-sein in Ravenstein vormde het hoogtepunt.
N I E U W in 2021: Bezoek aan Limburg: In de rubriek 'Spoorwegen' wordt een bezoek gebracht aan Limburg (Venlo, Boxmeer en Cuijk). Pendelend met een achtdaagse netkaart werd in juli 1981 de overname van trein 2517 (Den Haag CS - Köln Hbf) in Venlo in beeld gebracht, alsmede de stations Boxmeer en Cuijk, het domein van DE-3'en.
N I E U W in 2021: Per tram naar het eerste vliegtuig Op 27 juni 1909 steeg op de stille heide op de Klappenberg, tussen Etten en Rijsbergen, voor het eerst in Nederland een vliegtuig op. Uiteraard trachtte de ZNSM extra inkomsten binnen te halen uit het vervoer van bezoekers uit Breda en omgeving.
N I E U W in 2021: In de rubriek Treinstellen DE-5 worden beelden getoond van de vijfdelige diesel-elektrische treinstellen, die in 1940 in dienst werden gesteld en in 1975 in Roosendaal werden onttakeld en vervolgens in Mijdrecht gesloopt.
N I E U W in 2021: Het station Veurne, facetten van de geschiedenis van gebouw, lijn en treindienst in beeld.
N I E U W in 2021: Het station Binche, facetten van de geschiedenis van gebouw, lijn en treindienst in beeld.
N I E U W in Roosendaal: zie Spoorwegen (2021) 1 en Spoorwegen (2021) 2
 
 
N I E U W in 2021 (1e helft):
N I E U W op 27 juni 2021: Een korte herinnering in foto's. Veertig jaar geleden naderde de reeks 29 van de NMBS haar einde.
N I E U W op 20 juni 2021: Wachterswoningen 21-27 (Roosendaal-Essen) met geschiedenis over de ligging van de Tolbergsestraat.
N I E U W op 20 juni 2021: Wachterswoning 18 (Lepelstraat, Roosendaal).
N I E U W op 20 juni 2021: Wachterswoning 17 (Gastelseweg, Roosendaal), met aandacht voor de woningen 12 t/m 18 (Oudenbosch - Roosendaal), uitgebreid met de levensgeschiedenis van wachter Arnoldus Kuipers.
N I E U W op 17 juni 2021: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Een 'sik' in de kreukels geplaatst. Het ging om de NS 221.
N I E U W op 2 mei 2021: In de rubriek Postvervoer 1907-1996 wordt het vervoer van post per trein in en om Roosendaal (en soms verre omgeving) uit de jaren 1972-1987 in beeld gebracht.
N I E U W op 2 mei 2021: In de rubriek Stationspostgebouw 1907-1944 worden beelden getoond van het vroegere gebouw en omgeving tussen de Stationsstraat en de zuidzijde van het eerste perron zuidzijde.
N I E U W op 2 mei 2021: In de rubriek Stationspostgebouw 1946-1983 worden beelden getoond van het vroegere gebouw en omgeving tussen de Stationsstraat en de zuidzijde van het eerste perron zuidzijde, alsmede de afbraak in 1983.
N I E U W op 24 april 2021: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Een TGV-treinstel in Roosendaal gewijzigd en uitgebreid. Veertig jaar geleden kwam TGV-treinstel 12 aan in Roosendaal voor het rijden van enkele promotieritten in ons land.
N I E U W op 2 april 2021: In de dienstregeling van 26 mei 1974 t/m 31 mei 1975 stonden TEE- en D-treinen vermeld, die Roosendaal nog een internationale allure verschaften als stopplaats tussen Amsterdam en Parijs.
N I E U W op 15 februari 2021: Tilburg Wph NS met plaatjes over gebouwen en uitbreidingen en tenslotte de teloorgang van alles.
In drie afleveringen is de serie Affiches uit vroeger tijden, 1890-1914, 1918-1940 en 1945-1960 met 26 afbeeldingen online geplaatst.
N I E U W op 7 februari 2021: Een middagje op het station Zwolle in 1978 met veel foto's op zondag 1 april 1978.
N I E U W op 7 januari 2021: In de rubriek Roosendaal zijn de onderwerpen Het seinhuis B en De seinbruggen geactualiseerd, zo ook zijn Het seinhuis A, Het seinhuis C, Het seinhuis D en Het seinhuis P nog aangepast of uitgebreid.
 
 
Rond 1960 verscheen er in Roosendaal een fraaie, deskundig ingekleurde, ansichtkaart, waarop vanaf het viaduct in de toenmalige Rondweg (later Rijksweg, later A 58) een locomotief NS 24/2500 is te zien met een korte goederentrein naar Essen/Antwerpen.
Naast twee open goederenwagens en één of twee lage bakwagens zijn daarin twee bagagewagens van de NMBS, type F met 'uitkijk', opgenomen. De fotograaf had daarmee een unieke combinatie vastgelegd. Deze wagens werden immers gebruikt om aan de kop van een reizigers- of goederentrein te plaatsen voor de wachter of de hoofdwachter, die de chef van de trein was. Kennelijk gingen de wagens retour na de aflevering van een reizigers- of goederentrein in Roosendaal.
 
 
N I E U W in 2020 (4e kwartaal):
N I E U W op 23 december 2020: In de rubriek West-Brabant is het onderwerp Terug in de jaren zeventig geplaatst.
N I E U W op 19 december 2020: In aansluiting op de (polygonale) locomotievenloods in Weert is in de rubriek Roosendaal het onderwerp De (polygonale) locomotievenloods te Roosendaal geplaatst.
N I E U W op 16 december 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp De (polygonale) locomotievenloods te Weert toegevoegd, dit als aanzet voor een item over De (polygonale) locomotievenloods te Roosendaal. Tevens is er een update van Het Bels Lijntje.
N I E U W op 9 december 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp De goederenloods bij de Veemarkt toegevoegd.
N I E U W op 5 december 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Bij het viaduct geheel vernieuwd en uitgebreid.
N I E U W op 4 december 2020: In de rubriek Over de grens is Anderhalf uur langs lijn 12 bij de Heikant te Essen (4) toegevoegd.
N I E U W op 3 december 2020: In de rubriek Over de grens is Anderhalf uur langs lijn 12 bij de Heikant te Essen (3) toegevoegd.
N I E U W op 2 december 2020: In de rubriek Over de grens is Anderhalf uur langs lijn 12 bij de Heikant te Essen (2) toegevoegd.
N I E U W op 1 december 2020: In de rubriek Over de grens is Anderhalf uur langs lijn 12 bij de Heikant te Essen (1) toegevoegd.
N I E U W op 29 november 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Het einde van de loods van de HIJSM te Roosendaal toegevoegd. De in 1907 in gebruik genomen locomotievenloods voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij te Roosendaal werd op 11 februari 1943 heel toevallig het slachtoffer van bruut geweld. Wanneer het transport van locomotieven voor het Nederlands Spoorwegmuseum niet vanuit de lucht was gesignaleerd, had de loods ongetwijfeld een veel langer bestaan gekend. Dan was het rijtuig van het laatste in 1930 opgeheven in Nederlands paardentrambedrijf behouden gebleven en waren zeer dure restauraties van vier flink beschadigde locomotieven van de voormalige 'Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen' en de 'Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij' niet nodig geweest. Pas in 1964 was de schade hersteld. In deze bijdrage worden eerst enkele beelden van het Friese paardentrambedrijf getoond. Vervolgens komt de loods van de vroegere HIJSM in Roosendaal aan de orde en het bombardement erop. Tenslotte komt de restauratie van rollend materieel in beeld.
N I E U W op 24 november 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Het kantoorgebouw van Van Gend en Loos toegevoegd.
N I E U W op 23 november 2020: In de rubriek West Brabant is het onderwerp Het spoorwegongeluk te Lage Zwaluwe toegevoegd.
N I E U W op 20 november 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Badehosezüge in en om Roosendaal toegevoegd.
N I E U W op 19 november 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Een TGV-treinstel in Roosendaal toegevoegd.
N I E U W op 19 november 2020: In de rubriek West-Brabant is het onderwerp Een middagje bij Breda Aansluiting toegevoegd.
N I E U W op 3 oktober 2020: In de rubriek Spoorwegen is het onderwerp Locomotieven NS 1001-1010 geplaatst, met ruim dertig foto's in zwart-wit en een enkeling in kleur.
N I E U W op 11 oktober 2020: In de rubriek Spoorwegen is het onderwerp Locomotieven NS 1501-1506 geplaatst, met 35 foto's in zwart-wit en in kleur.
 
 
N I E U W in 2020 (3e kwartaal):
N I E U W op 26 augustus 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Het seinhuis A geplaatst.
N I E U W op 24 augustus 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp De stadsautobusdienst geplaatst.
N I E U W op 18 augustus 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp De stationshal van Roosendaal, 1949-1972 geplaatst.
N I E U W op 28 juli 2020: In aansluiting op een podcast van Omroep Max (zie hieronder)is in de de rubriek Roosendaal een artikel in twee delen geplaatst met als onderwerp Het spoorwegbedrijf ontregeld. Bombardementen in Roosendaal (1940-1944)
U kunt het eerste deel lezen en/of downloaden via de link: https://www.mariusbroos.nl/Bombardement Rsd 1.pdf
en het tweede deel via de link: https://www.mariusbroos.nl/Bombardement Rsd 2.pdf
Overname van tekstgedeelten en/of illustraties is echter alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
Ook is er het verslag geplaatst over Pieter Penneweert, opzichter, later hoofdopzichter en in 1943 hoofdwerktuigkundige bij de Dienst van het Seinwezen. HIj werd op 30 mei 1944 gearresteerd wegens verzetsactiviteiten en overleed op 11 december 1944 in Neuengamme (bij Hamburg).
N I E U W op 26 juli 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp De wagenwerkplaats te Roosendaal geplaatst. In aansluiting hierop is een artikel uit Spoorwegjournaal (gepubliceerd in december 1992) te downloaden, met als titel:
De rechthoekige locomotievenloods met werkplaats te Roosendaal
en en als ondertitel 'Verborgen hart van het station' via de link: https://www.mariusbroos.nl/Locloods Rsd.pdf
N I E U W op 24 juli 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Met de TEE 'Edelweiss' van Amsterdam naar Essen geplaatst.
N I E U W op 21 juli 2020: In de rubriek Zeeland is een verslag in woord en beeld van De SGB in 1973 opgenomen.
Op 5 mei 1973 vond de derde rit van de SGB voor betalend publiek plaats. Al het rollend materieel dateerde nog van vóór 1920.
N I E U W op 19 juli 2020: In de rubriek Over de grens is het onderwerp De (douane)goederenloods in Essen onder andere uitgebreid met foto's van het in opbouw zijnde interieur van 'Robotland' (Met dank voor de excursie op 14 juli 'quatorze juillet').
N I E U W op 15 juli 2020: In de rubriek Over de grens is een beeldverslag toegevoegd met als titel Driehoeken in Essen
N I E U W op 14 juli 2020: In de rubriek Over de grens is een beeldverslag toegevoegd met als titel Enkele uurtjes op het station Essen en dat op maandagmiddag 14 februari 1972.
N I E U W op 11 juli 2020: In de rubriek Roosendaal is een beeldverslag toegevoegd met als titel Een uurtje op het station Roosendaal en dat op zondagmiddag 13 februari 1972.
N I E U W op 3 juli 2020: In de rubriek Zeeland is het artikel over het station Middelburg te raadplegen. U kunt dit artikel lezen door de link https://www.mariusbroos.nl/Middelburg.pdf aan te klikken.
N I E U W op 2 juli 2020: In de rubriek Zeeland is het artikel over de voormalige halte Souburg te raadplegen.
U kunt dit artikel lezen door de link https://www.mariusbroos.nl/Souburg.pdf aan te klikken.
 
 
N I E U W in 2020 (1e en 2e kwartaal):
N I E U W op 16 juni 2020: In de rubriek Omgeving is een korte reportage van een boerderij aan de Langendijksestraat toegevoegd.
N I E U W op 12 juni 2020: In de rubriek Roosendaal is het onderwerp Het Hotel des Pays-Bas met toegevoegd. U kunt ook een artikel hierover lezen met als titel Een gebouw met een bewogen verleden via de link: https://www.mariusbroos.nl/Hotel des Pays Bas.pdf
N I E U W op 28 maart 2020: In de rubriek Roosendaal is het item De hoofdingang van het stationsgebouw Roosendaal geplaatst.
N I E U W op 27 februari 2020: In de rubriek West-Brabant het onderwerp is Spoorwegbrug Moerdijk uitgebreid tot circa 65 plaatjes.
N I E U W op 31 januari 2020: In de rubriek Zeeland is het artikel over de voormalige (tijdelijke) halte Zeebad 'De Duintjes' te raadplegen. U kunt dit artikel lezen door de link https://www.mariusbroos.nl/Zeebad 'De Duintjes'.pdf aan te klikken.
N I E U W op 31 januari 2020: In de rubriek Zeeland is het artikel over het voormalige station Woensdrecht te raadplegen.
U kunt dit artikel lezen door de link https://www.mariusbroos.nl/Woensdrecht.pdf aan te klikken.
N I E U W op 26 januari 2020: In de rubriek Geschiedenis spoorwegen in en om Roosendaal is het item Lourdesbedevaarttreinen met 45 plaatjes opgenomen. De foto's zijn in zwart-wit en dateren uit de jaren 1979-2003, toen dit vervoer nog in volle glorie plaatshad. Op 16 juli 1992 vertrekt locomotief NMBS 2235 met een uit vijftien rijtuigen bestaande bedevaarttrein uit Roosendaal.
N I E U W op 7 januari 2020: De rubriek Spoorwegen / NMBS 2002 (2) is toegevoegd met 22 plaatjes.
 
 
N I E U W in 2019:
N I E U W op 20 december 2019: In de rubriek 'Ter Lezing' is het artikel 'Het eindpunt van de spoorweg Antwerpen - Rotterdam te Moerdijk. Een langdurige en moeizame strijd in de eerste jaren' als pdf te lezen en/of te downloaden. U kunt dit lezen door https://www.mariusbroos.nl/Moerdijk.pdf aan te klikken.
N I E U W op 4 december 2019: In de rubriek Zeeland zijn artikelen over de spoorweghalten of -stations Rilland-Bath, Krabbendijke, Oostdijk, Kruiningen-Yerseke, Vlake, Kapelle-Biezelinge, Goes, 's-Heer Arendskerke, Lewedorp en Arnemuiden als pdf te lezen en/of te downloaden. Een voorbeeld is te zien door https://www.mariusbroos.nl/Arnemuiden.pdf aan te klikken.
N I E U W op 31 oktober 2019: De rubriek Spoorwegen is aangevuld met het onderwerp Locomotief NS 1314
N I E U W op 27 oktober 2019: De rubriek Spoorwegen is aangevuld met het onderwerp Locomotief NS 1152
N I E U W op 31 oktober 2019: In de rubriek Ter Lezing is het artikel Verkeer en vervoer in Essen, Kalmthout en Roosendaal
als pdf te lezen en/of te downloaden. U kunt dit lezen door https://www.mariusbroos.nl/Noorderkempen.pdf aan te klikken.
N I E U W op 28 augustus 2019: In de rubriek Foto's is het onderwerp Spoorwegen (2019) aangevuld tot 55 plaatjes.
N I E U W op 8 juli 2019: De rubriek West-Brabant is aangevuld met het onderwerp De spoorwegbrug bij Moerdijk
N I E U W op 25 juni 2019: De rubriek Over de grens is aangevuld met het onderwerp De (douane)goederenloods in Essen
Met speciale dank aan Marijn Mariën te Wouw, volger van de restauratie in foto en film, update 16 oktober 2019.
N I E U W op 25 juni 2019: De rubriek Spoorwegen / NMBS 2002 (1) is toegevoegd met 42 plaatjes.
N I E U W op 24 juni 2019: De rubriek Spoorwegen / NMBS 2001 (2) is uitgebreid tot 42 plaatjes.
N I E U W op 13 juni 2019: De rubriek West-Brabant is aangevuld met het onderwerp Het station Zevenbergen
N I E U W op 3 juni 2019: De rubriek Roosendaal is aangevuld met het onderwerp Locomotief NS 3737 in Roosendaal
N I E U W op 29 mei 2019: De rubriek Roosendaal is aangevuld met het onderwerp Locomotief De Arend in Roosendaal
N I E U W op 27 mei 2019: De rubriek West-Brabant is aangevuld met het onderwerp Het station Seppe
N I E U W op 25 mei 2019: De rubriek Roosendaal is aangevuld met het onderwerp Locomotief NS 1644 'Roosendaal'
N I E U W op 19 mei 2019: De rubriek Roosendaal is aangevuld met het onderwerp Een ongevallenkraan in Roosendaal
N I E U W op 14 maart 2019: De rubriek Spoorwegen is aangevuld met het onderwerp NMBS (1975-1978), in totaal 45 plaatjes.
N I E U W op 10 maart 2019: Op 9 maart 2019 organiseerden twee spoorwegbelangstellenden een fotosessie in de avonduren bij de SGB. Een verslag van 10 plaatjes hiervan is in de rubriek Goes bij avond geplaatst.
 
 
N I E U W in 2018:
Op 29 december 2018 is de rubriek Van Heide naar 'Mont Noir' uitgebreid tot 45 plaatjes.
Op 20 december 2018 is de rubriek De stelplaats Antwerpen-Dam toegevoegd met 50 plaatjes.
Op 15 december 2018 is de rubriek Het stationsgebouw Antwerpen-Dam toegevoegd met 20 plaatjes.
Op 1 november 2018 is de rubriek Een bezoek aan het tractiedepot in 1930 met 13 plaatjes toegevoegd.
Op 13 april 2018 is de rubriek Afscheid Beneluxdienst West-Brabant toegevoegd met 12 foto's.
Op 15 april 2018 zijn in het onderwerp Stationsgebouwen (rubriek 'Uit België') 12 plaatjes toegevoegd van het vernieuwde Leuven en het majestueuze nieuwe station van Liège Guillemins.
Op 24 maart 2018 is Het Bels Lijntje uitgebreid met enige informatie over grensstenen van TT en SS.
Op 3 februari 2018 is in de rubriek 'Uit België' het onderwerp Bertrix-Muno toegevoegd, een verslag in woord en beeld van een 'eendagsvlieg' onder de spoorwegverbindingen met 28 illustraties.
Op 16 januari 2018 is in de rubriek 'Uit België' het onderwerp Stationsgebouwen toegevoegd, een album met 75 foto's om vele fraaie stationsgebouwen in verleden en heden te tonen.
Op 1 januari 2018 is in de rubriek 'Uit Duitsland' het onderwerp Een dagje in Rheine toegevoegd, een verslag in 25 foto's uit 1972 en 1975 met bijpassende teksten.
 
 
Twee oudjes uit de jaren zestig (ex DDR, V 100, nu RRF 24 en 20) zijn op 5 februari 2019 bij Roosendaal onderweg met Ford-auto's (gemaakt in Duitsland en bestemd voor de Engelse markt) naar het Sloe in Vlissingen.
 
N I E U W in 2013 t/m 2017:
Van Ath naar Zele (Lokeren), een treinreis in ruim 60 foto's en ansichtkaarten, stand per 30 juli 2017.
Het Bels Lijntje, is aanmerkelijk uitgebreid en gewijzigd qua informatie, stand per 29 september 2017.
Stomend naar Turnhout, met 23 foto's en dienstregelingen, stand per 29 september 2017.
Het station Turnhout, met 22 foto's, stand per 11 juli 2017.
Zeebad 'De Duintjes', met 25 plaatjes, stand per 9 februari 2017. Update op 16 augustus 2021.
NMBS (1992), met 75 foto's, stand per 1 december 2016.
Kadaster, met ruim 40 plaatjes, stand per 18 november 2016.
De Niederwaldbahn, stand per 21 juli 2016.
Hindenburgbrucke, in Rudesheim am Rhein, stand per 21 juni 2016.
Langs de Rijn 2 (2016) met 30 foto's, stand per 21 juni 2016.
NMBS-lijn 42
(2004) met 30 foto's, stand per 27 mei 2016.
Het station Breda (Van laag naar hoog) met 35 foto's, stand per 18 mei 2016.
Het Duits Lijntje, of Der Boxteler Bahn, met meer dan 100 plaatjes, stand per 7 juli 2015.
NMBS-reeks 15,16,18,20,22, met 45 foto's, stand per 17 februari 2015.
NMBS-reeks 23,25,26,28,29, met 45 foto's, stand per 17 februari 2015.
NMBS-reeks 55 in en om Roosendaal, met 22 foto's, stand per 27 december 2014.
Raccordement Philips
, uitgebreid en gewijzigd, stand per 26 december 2014.
Het station Aalst, met 25 foto's en ansichtkaarten, stand per 6 december 2014.
Het station Oudenaarde
, met circa 50 foto's en tekeningen, stand per 12 augustus 2020.
Beneluxdienst 1978-1987, met 30 foto's, de laatste jaren van de 'Hondekoppen', stand per 11 november 2014
Beneluxdienst 1986-2005
, met 30 foto's, de beste jaren van de locomotieven NMBS 1181-1192, stand per 7 november 2014.
Vlaamse Ardennen, met 35 foto's, stand per 12 oktober 2014.
Hindenburgbrucke
in Rudesheim am Rhein, met 20 plaatjes, stand per 26 juni 2014.
Back to the fifties
, met 20 foto's, diesels op de lokaalspoorweg Haaksbergen - Boekelo, stand per 22 mei 2014.
OBB (1983-1987)
, met 40 foto's uit de sneeuwrijke wintermaanden, stand per 16 november 2013.
Het station Bergen op Zoom
, stand per 8 september 2013.
Het Stationsplein te Roosendaal, 1908-1948
, stand 23 augustus 2013.
Het station Oudenbosch (2)
, stand per 22 augustus 2013.
Het station Etten-Leur
, stand per 17 augustus 2013. Update op 1 september 2021.
Een reisje naar Antwerpen
, stand per 26 juli 2013.
Lijn 12 in oude ansichten
, stand per 2 juli 2021.
Het station Essen in oude ansichten
, stand per 2 juli 2021.
De spoorweg Diksmuide - Nieuwpoort
, stand per 20 juni 2013.
De Niederwaldbahn, stand per 20 juni 2013.
De verplaatsing van het seinhuis B te Roosendaal, stand per 10 en 11 april 2013.
Het station Oudenbosch (1), stand per 22 maart 2013.
Het station Wouw, stand per 9 maart 2013.
 
 
Sinds 28 juni 2009 is deze website in de lucht. Sindsdien zijn er heel veel uitbreidingen en wijzigingen in onderwerpen en rubrieken gevolgd. Indien u vragen of opmerkingen hebt, kunt u contact opnemen via info@mariusbroos.nl of telefonisch 06-52062385.
 
M.C.J. (Marius) Broos is in 1952 geboren te Rucphen en woont bijna zijn hele leven lang al in Roosendaal. Vanaf 1 augustus 1970 tot 7 juni 2018 was hij werkzaam bij het Kadaster. In zijn vrije tijd verzorgde hij velerlei publicaties over de geschiedenis van spoor- en tramwegen en talloze andere onderwerpen, zowel landelijk als regionaal. In uitgaven van de Oudheidkundige Kring De Ghulden Roos kwamen allerlei artikelen over het verkeer en vervoer in de regio tot stand. Een soortgelijk onderwerp vormde het tiende deel in de serie Ach Lieve Tijd over 700 jaar West-Brabant, de West-Brabanders en hun verkeer en vervoer.
 
   
In de loop der jaren zag een negental boeken het licht. Een ervan was in 1996 de studie Wie met veel klippels tegelijk slaat, vangt allicht. Een eeuw ‘Boerenbond’ en agrarisch bedrijf in en om Roosendaal. 

In 2004 verscheen Roosendaal, een spoorwegknooppunt als ’s lands voorportaal in het zuiden, 1854-1996, ter gelegenheid van '150 jaar spoorwegen in Roosendaal’.
In 2005 Beter laat dan nooit, 150 jaar spoorwegen in en om Breda.
In 2006 Het dagelijks leven ontregeld (deel 1), gevolgd door delen 2 en 3 in 2011 en 2012.
In 2007 Honderd jaar stationsgebouw in Roosendaal.
In de afgelopen jaren zagen nog enkele andere boeken al of niet in eigen beheer het licht. Voor een compleet overzicht, kijk in de rubriek Boeken

Al vele jaren is Marius eindredacteur en verantwoordelijke voor de vormgeving van het tweemaal per jaar uitkomende tijdschrift van de heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale en van het jaarboek van de heemkundekring De Heerlijckheijd Nispen. Bovendien schrijft hij voor beide en andere uitgaven nog heel wat artikelen. Op 29 april 2010 werd Marius benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, dit als een stukje waardering vanuit de samenleving.

   
 
© 2024 Marius Broos, Roosendaal
Adviezen en technische ondersteuning: Christ van Rooij, Roosendaal.

Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, door middel van kopie, op digitale of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van auteur en/of webmaster.
Er kunnen geen rechten van welke aard dan ook worden ontleend aan de inhoud van deze website.
 
Afbeelding in top: Een goederentrein in de beginjaren van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) op het baanvak Roosendaal - Bergen op Zoom. Dit traject werd op 23 december 1863 voor het publiek geopend.
Fotocollage uit Gedenkboek 50 jaar Staatsspoorwegen, 1863-1913.